+380739001199

Транспортні технології майбутнього

Транспорт майбутнього

Багато хто розуміє гібридні автомобілі та електромобілі, інші ж – космічний туризм, міжпланетні подорожі, телепортацію та різні штучки, про які протягом десятиліть пишуть у фантастичних романах та показують у фільмах. Дещо з цього, безумовно, буде реалізовано, причому не в надто далекому майбутньому. Інші припущення виявляться хибними та будуть зрештою відкинуті. Проте існують такі види транспорту, які з високою ймовірністю стануть популярними за кілька років чи десятиліть, або ж, як гібридні автомобілі, є реальністю вже зараз. Ось тренди, які, на нашу думку, є найбільш цікавими та цілком перспективними.

 

 

  • Магнітна левітація

По-перше, потрібно знати, що ця технологія вже досить вивчена та має практичне застосування у транспортних засобах. Чули про поїзди «Maglev»? Так ось сама назва і є скороченням від словосполучення «магнітна левітація». Принцип роботи зрозумілий: потужне електромагнітне поле дозволяє транспортному засобу висіти над дорожнім полотном, не торкаючись його. Технологія дає істотну перевагу у вигляді зменшення енергії, необхідної для пересування, адже сила тертя об поверхню дорожнього полотна просто відсутня. На даному етапі магнітна левітація дозволяє розганяти поїзд в реальних умовах до 600 км/год і більше. Крім того, транспортний засіб, який летить у кількох сантиметрах над дорогою, рухається дуже плавно, навіть на високій швидкості.

 

  • Вакуумний трубопровід

В цій темі не обійшлось без Ілона Маска. Він далеко не перший прихильник технології вакуумного трубопроводу, але саме він зумів залучити значні кошти інвесторів на її дослідження та розвиток. В чому суть? Взяти принцип магнітної левітації та покращити її, усунувши ледь не останній бар’єр на шляху до надвисокої ефективності транспортного засобу. Для цього потрібно поїзд помістити у герметичний тунель, з якого повністю або частково відкачати повітря. У таких умовах опір повітря, як і будь-яка сила тертя, практично відсутній. Проект під назвою Hyperloop обіцяє пересування пасажирів зі швидкістю більше 1200 км/год.. Технологія не здатна задовольнити всі транспорті потреби людства, а отже оренда автомобілів у містах чи володіння ними існуватимуть паралельно.

 

https://www.youtube.com/watch?v=tD0ZUqZubDg

 

  • Космічні туристичні лайнери

Що таке космічний лайнер? Це космічний корабель, який перевозить туристів у космосі. Фактично, космічний туризм існує вже сьогодні, але він поки що далекий від досконалості: це ніби вийти у плавання Атлантичним океаном на дерев’яному плоту, а не на круїзному лайнері з ресторанами, басейнами та казино. Проект SpaceX продовжує вдосконалювати космічні кораблі багаторазового використання та планує відправити перших пасажирів (не туристів) на Марс. Якщо технології продовжать розвиватися такими ж темпами, то цілком ймовірно, що в недалекому майбутньому у відпустку можна бути злітати не в Туреччину, а в космос.

 

https://www.youtube.com/watch?v=stJwFxLyx0s

 

  • Літаючі автомобілі

Літаючі автомобілі існують. Несподівано? Але насправді поки що вони більше схожі на літаки зі складними крилами чи на гвинтокрили з гвинтами, які трансформуються. Вони настільки привабливі і для ентузіастів, і для інвесторів, що різні команди по всьому світу одночасно рухаються у тому ж напрямку, але різними шляхами. Щоб зрозуміти, наскільки у них відрізняються погляди на концепцію літаючого автомобіля, достатньо порівняти їхні проекти (Terrafugia, PAL-V, Ehang, Workhorse).

 

https://www.youtube.com/watch?v=fZ15TZ458L4

 

Цілком ймовірно, що оренда автомобілів такого типу буде більш популярною, ніж володіння ними – потреба в перельотах виникає далеко не щодня, а володіння літаючими авто навряд чи буде дешевою.

 

  • Авто на автопілоті

Такою концепцією сьогодні вже нікого не здивуєш. Tesla, Toyota, Volvo та ніші відомі виробники вкладають величезні кошти на розвиток таких технологій. Багато сучасних авто вже оснащені функціями активного круїз-контролю, асистента чи неповного автопілота. Особливо це помітно у електромобілях та гібридних автомобілях, які позиціонуються як більш технологічні. Вони вміють самостійно стартувати та зупинятись, повертати, паркуватись, триматись смуги, змінювати її, контролювати дорожню обстановку та запобігати аваріям. Щоб розібратись зі всіма недоліками та помилками, потрібен час. Але коли розробники досягнуть своєї мети (а це обов’язково трапиться у найближчому майбутньому), то кожен зможе купити або взяти в оренду авто з автопілотом, а керування стане простішим, приємнішим та набагато безпечнішим.

 

 

  • Велосипед

Чомусь нема сумніву у тому, що велосипед ще дуже довго буде залишатися одним з улюблених транспортних засобів. Ще десятиліття тому він дозволяв ефективно використовувати м’язову силу для пересування на порівняно великі дистанції. Сьогодні розвиток продовжується. Крім відомого всім допоміжного електроприводу (гібридні велосипеди) виробники розробляють нові типи трансмісії (зручні, надійні та ефективні), підвіски та додаткового обладнання, здатні зробити звичайний велосипед ще кращим. А ще у всьому світі намагаються розробити оптимальну модель користування, яка була б більш доступною по ціні та зручною. У результаті у великих містах по аналогії з орендою автомобілів з’являються оренда велосипедів та велошеринг.

 

Що далі?

Як би не трапилось у майбутньому, всі етапи розвитку потрібно пройти поступово. І якщо велосипед не здатен задовольнити всіх ваших потреб – зверніть увагу на гібридні автомобілі. Саме вони є найбільш актуальним на сьогодні етапом розвитку транспортних засобів, який поряд з високою технологічністю може запропонувати ще й надійність та прекрасні технічні характеристики.

 

 

Оренду гібридних автомобілів у Львові пропонує LeoDrive. У нашому автопарку представлені японські кросовери Toyota RAV4 з гібридною силовою установкою. Звертайтесь до нас та отримайте детальну інформацію про умови оренди автомобілів.