+380739001199

Курс на каршерінг

Зростання рівня фінансової грамотності та популяризація відповідального споживання призвели до зміни трендів на всіх світових ринках. Не є винятком і автомобільний: однією з основних тенденцій поряд зі зростанням популярності електромобілів та гібридів стало зростання динаміки каршерінгу, лізингу та інших форм оренди у порівнянні з придбанням транспортних засобів.


Обсяг ринку каршерінгу в США оцінювався в більш ніж один мільярд доларів ще у 2016 році та продовжує щорічно зростати. Очікується, що у 2020 році він становитиме близько шести мільярдів доларів США, а до 2028 року досягне позначки у 10 мільярдів. Майже завжди клієнти звертаються у спеціалізовані компанії, а не шукають оренду авто по оголошеннях.

 

Курс на каршерінг -1

 

Спільні поїздки, каршерінг, оренда, лізинг, володіння


Не дивно, що для різних умов оптимальними можуть бути різні рішення. В умовах, у яких власний автомобіль є необхідністю, каршерінг чи короткострокова оренда можуть бути недоречними і навпаки – у середовищі з популярним та зручним каршерінгом власне авто може виглядати як пережиток минулого.


Що є що?

 

  • Спільні поїздки

Дозволяє задовольняти короткострокову потребу у поїздках. В цьому сегменті позиціонують себе Uber, Lyft та багато інших компаній по всьому світі. В Україні серед найбільш популярних є BlaBlaCar. Це послуга для клієнтів, які не бажають чи не вміють керувати автомобілем. Фактично подібні сервіси є вдосконаленою формою послуг таксі.

 

Курс на каршерінг -2

 

  • Каршерінг (каршеринг)

Сервіс короткострокової оренди автомобіля, при якій орендар є водієм. У порівнянні з більш звичною орендою автомобіля каршерінг пропонує погодинну чи похвилинну тарифікацію, яка часто є вигіднішою. Спочатку ідея каршерінгу передбачала спільне володіння та користування автомобілями. Її втілення у життя виявилось проблематичним без залучення бізнесу, який взяв на себе роль організатора та власника автопарку.


Німеччина – найбільший ринок послуги спільного користування автомобілями у Європі. Вона має близько 1,5 мільйона активних користувачів, більше 150 операторів з 20 000 доступних автомобілів.


Використовуючи каршерінг у великих містах Європи та США, дістатись з пункту А в пункт Б (без заторів) буде дешевше, ніж на таксі. Це закономірно, адже у випадку таксі чи служб на зразок Uber потрібно оплачувати не тільки використання транспортного засобу, але й послуги водія. Великі оператори на ринку каршерінгу враховують лише придбання та утримання транспортних засобів, що дозволяє скоротити витрати. Особливо різниця в ціні відчутна у країнах з високою заробітною платою водіїв.

 

Курс на каршерінг -3

 

  • Короткострокова оренда автомобіля

Один з варіантів пересування без придбання машини. Зазвичай дана послуга передбачає подобову тарифікацію, а при більш тривалому (1-5 діб) користуванні автомобілем вона є більш доступною, ніж каршерінг. Зазвичай до послуги короткострокової оренди звертаються жителі міст з достатньо розвиненою системою громадського транспорту, велосипедною інфраструктурою чи іншими можливостями повноцінного пересування без особистого автомобіля.

 

  • Лізинг

Зазвичай його асоціюють з довгостроковою орендою автомобіля. В залежності від форми він може допускати викуп транспортного засобу у кінці терміну дії договору. Вважається оптимальним варіантом для клієнтів, які бажають користуватись автомобілем постійно, але не хочуть пов’язувати його з пошуком та придбанням автомобіля, його ремонтом та обслуговуванням, а також з продажем через кілька років користування.

 

  • Володіння автомобілем

Найбільш звичний для українських споживачів спосіб користування. Він надає максимальну свободу використання транспортного засобу, проте і накладає на користувача пов’язані з цим витрати та обов’язки.

 

Курс на каршерінг -4

 

В США зареєстровано більш ніж півтора мільйона користувачів послуг кар шерінгу, у Канаді – більше півмільйона, у Мексиці – більше 10 000 користувачів.


Об’єктивні переваги каршерінгу, лізингу та оренди роблять їх все більш популярними у всьому світі. Проте, у такої форми користування транспортом є і свої недоліки.


Недоліки каршерінгу у порівнянні з володінням:

  • Користування тільки у межах міста. На власній машині в будь-який момент при потребі можна поїхати на відпочинок за кількасот кілометрів від дому, у випадку з каршерінгом це практично неможливо. У даному випадку може допомогти класична подобова оренда автомобіля.
  • Висока вартість при тривалому використанні. Якщо машина потрібна на одну чи кілька діб, то користування послугою каршерінгу навряд чи буде доречним. Власне авто у такому випадку найзручніше, а у випадку його відсутності краще замовити класичну оренду авто.
  • Багато користувачів. Нерідко водії та пасажири гидують користуватись громадським транспортом: він перевозить чимало пасажирів і ніхто не може гарантувати, що вони слідкують за своєю гігієною. Каршерінг у цьому плані чимось схожий до громадського транспорту, а оператори подобової оренди автомобілів прибирають транспортні засоби після кожного користувача.


В Україні ринок каршерінгу знаходиться в зародковому стані, тому оптимальною формою тимчасового користування залишається подобова оренда. Взяти авто в рент у Львові пропонує LeoDrive. У нашому парку ви знайдете сучасні гібридні японські кросовери Toyota RAV4 Hybrid.