+380739001199

Електромобіль без акумуляторів?

Ідея електромобіля без акумуляторних батарей виглядає фантастичною лише на перший погляд. Насправді щоб її реалізувати достатньо навчитися передавати електроенергію з зовнішніх джерел до електромотора під час руху або отримувати її на борту самого транспортного засобу. Ви не знайдете такої машини на авторинку Львова, але у різних країнах працюють над її створенням.

 

Електромобіль без акумуляторів? -1

 

Потреба пошуку таких складних рішень продиктована недоліками акумуляторів великої ємності, які необхідні машинам, що приводяться в рух електромоторами:

 

  • Елементи живлення дорогі, що знижує конкурентоздатність транспортних засобів на електротязі.
  • Вони важкі та великі, що вимагає особливого підходу у конструюванні та виробництві, а також погіршує характеристики авто.
  • Обмеженість мінеральних ресурсів та виробничих потужностей не дозволяє задовольнити швидко зростаючий попит на елементи живлення.
  • Виробництво і утилізація акумуляторів пов’язані зі значним екологічним навантаженням, забрудненням навколишнього середовища.

 

На сьогодні існує кілька загальновідомих варіантів створення електромобіля без тягових акумуляторів. Деякі з них лише теоретично обґрунтовані, деякі реалізовані у дослідних зразках, а інші знаходяться у полі фантастики та навряд чи будуть реалізовані в осяжному майбутньому.

 

Електромобіль без акумуляторів? -2

 

Передача електроенергії з зовнішніх джерел

 

  • Контактна

Добре відома технологія живлення транспортних засобів, відома протягом багатьох десятиліть. Сьогодні вона використовується на залізниці (електропоїзди) та в міському громадському транспорті (трамваї, тролейбуси, поїзди метро). Крім того, у кількох країнах проводяться дослідження з використання повітряної контактної мережі для живлення вантажних автомобілів на міжміських сполученнях. Основна проблема даного напрямку полягає у складності пристосування звичайних легкових автомобілів до таких контактних мереж (чи навпаки – мереж до автомобілів), а також у обмеженості такої інфраструктури. З’їхавши з дороги з контактною мережею, автомобіль все одно буде вимушений використовувати власні елементи живлення.

 

  • Безконтактна

Перспективна технологія, яка дозволить передавати електроенергію без контактної мережі. Індукційне передавання електроенергії відоме давно, воно не потребує прямого контакту джерела електроенергії зі споживачем. Магнітно-індукційна технологія сьогодні широко розповсюджена у зарядних пристроях для смартфонів. Кілька команд з різних країн інтенсивно працюють над її вдосконаленням для автотранспорту. Ідея полягає в тому, щоб інтегрувати джерело електромагнітного поля у дорожнє полотно, завдяки чому отримувати електроенергію для живлення електромобіля можна буде під час руху. Розвиток інфраструктури навіть у межах одного міста вимагає неймовірних інвестицій, у зв’язку з чим ідею індукційного авто можна вважати фантастичною, незважаючи на зрозумілість та практичність технології.

 

Електромобіль без акумуляторів? -3

 

Отримання електроенергії на борту

 

  • Водневі паливні елементи

Технологія, яка дозволяє отримувати електроенергію з водню. В даному випадку відбувається пряме утворення електричної енергії внаслідок хімічної реакції. Технологія апробована і довела свою ефективність. Серед головних перешкод на шляху до широкого впровадження на автомобілях називають проблеми з транспортуванням та безпечним зберіганням водню. Крім того, його виробництво поки що є надто дорогим. Схожі рішення з паливними комірками, іонообмінними мембранами та іншими речовинами (наприклад, природним газом) також апробовані, але вони не є настільки привабливими, як системи на основі водню – практично невичерпної в умовах Землі речовини.

 

  • Гібридні силові установки

Це саме те, що сьогодні можна зустріти на вулицях міст більшості країн світу та навіть взяти в прокат авто у Львові подобово. У випадку, якщо автомобіль рухається лише за рахунок електромоторів, його можна вважати електромобілем. Бензиновий або дизельний генератор на борту може виробляти необхідну електроенергію. Хоча така схема і має явні недоліки (недостатньо «чиста» для навколишнього середовища, не зовсім доцільна у варіанті без хоча б невеликого тягового акумулятора), але вона залишається найбільш відповідною до сучасного рівня розвитку технологій та інфраструктури.

 

  • Ядерний реактор, холодний ядерний синтез

Фантастичні варіанти, які можуть стати проривними. У 50-60-х роках минулого століття концепт-кар Ford Nucleon з ядерним реактором на борту показував бачення енергонезалежного майбутнього для всієї планети, проте значні ризики зупинили розвиток концепції на зародковому етапі. У випадку освоєння безпечного ядерного синтезу автомобіль з подібним джерелом живлення може стати ідеальним варіантом особистого транспортного засобу.

 

Електромобіль без акумуляторів? -4


Щоб замовити оренду авто в компанії LeoDrive (Львів) – звертайтесь за номерами телефонів чи адресою, вказаними у розділі Контакти.