+380739001199

Типи гібридних транспортних засобів

Типи гібридних транспортних засобів

Говорячи про гібридні транспортні засоби, часто згадують лише про легкові автомобілі. Разом з тим, деякі інші види транспорту «гібридизувались» раніше та навіть успішніше. Щоб зрозуміти, наскільки широка сфера застосування гібридних технологій у транспорті, достатньо розглянути кілька прикладів у різних видах та класах.

 

  • Мотоцикли

 

Французькі інженери з Furion Motorcycles розробили гібридний мотоцикл, який цікавий не тільки своєю гібридною конфігурацією. У ньому у парі з електромотором працює двигун внутрішнього згоряння, але двигун цей не простий, а роторного типу – системи Ванкеля (як у Mazda RX-8). В сумі 654-кубовий ДВЗ та електромотор видають 180 к.с. максимальної потужності та 205 Нм крутного моменту. На одній зарядці/заправці спортивний байк може проїхати до 400 км. На відміну від цього концепту на ринку продаються простіші моделі мотоциклів з класичним бензиновим двигуном та допоміжними електромоторами.

 

  • Вантажівки

 

Одна з цікавих концепцій комерційного гібридного транспорту – вантажівки-тролейбуси, які знатні під’єднуватись до контактної мережі над дорогою та рухатись на електротязі, а де мережа відсутня – на звичайному ДВЗ. Перша траса для таких машин була створена компаніями Siemens і Scania та введена в дію в 2016 році у Швеції. Пізніше така ж запрацювала у США. Схожі вантажівки КрАЗ з «рогами» випробовувались у 60-х роках в Криму. Гібридні важковози безшумні, не забруднюють атмосферу, завдяки великому крутному моменту швидко розганяються – як вантажівки Tesla, але дешевші, без дорогих акумуляторів. Єдине питання перспективи – розвиток інфраструктури.

 

  • Автобуси

 

Серед сучасних міських автобусів гібридні моделі по-справжньому поширені. Своїм успіхом вони завдячують переважно роботі в місті (де ефективність гібриду є найвищою, а екологічність – надзвичайно важливою). Крім того, інтенсивне комерційне використання дозволяє швидше отримати вигоду від такої технології. Про ефективність може свідчити наступний факт: гібридні автобуси Volvo споживають менше 11 літрів пального на 100 км, що майже як у звичайного легкового авто. Особливість шведських автобусів – можливість швидкої підзарядки під час зупинок.

 

  • Локомотиви

 

Гібридними називають локомотиви, які накопичують великі обсяги енергії, отриманої при гальмуванні важкого поїзда, та використовувати її для розгону. Приклад - Toshiba HD300. Також широко використовуються дизель-електричні локомотиви, які приводяться в рух винятково електромоторами, але електроенергію отримують або від контактної мережі, або, якщо вона відсутня, від акумуляторних батарей чи від дизельного генератора. На ділянках, де електрична контактна мережа відсутня, дизель-електричні гібриди є оптимальним рішенням.

 

Типи гібридних транспортних засобів -1

 

  • Військова техніка

 

Широке впровадження гібридних технологій у військовій техніці розпочалось у 80-х роках минулого століття. Тоді неймовірно прожерливі американські вантажівки, фургони та позашляховики намагались зробити більш автономними на великих маршах, що надзвичайно важливо в умовах військових операцій. Один з піонерів серед військових гібридів - serial hybrid Humvee. Крім більшої ощадливості, він краще розганявся та був малопомітним для тепловізорів, адже менше нагрівався.

 

  • Плавзасоби

 

Більшість вітрильників, які ви бачите в портах всього світу – гібридні. Вони використовують два джерела енергії та два способи приводу, адже крім вітрил більшості сучасних яхт обладнані бензиновим, дизельним двигуном чи електромотором. Більш звична дизельно-електрична гібридна схема також широко застосовується у плавзасобах. Наприклад, Ethereal побудована в 2008 році компанією Royal Huisman, може працювати в електричному, дизель-електричному чи дизельному режимах. Така схема допомагає зменшувати витрати на пальне та не забруднювати мастилом воду у портах.

 

Типи гібридних транспортних засобів -2

 

  • Літальні апарати

 

Класичний гібридний літак – це апарат з приводними електромоторами, акумуляторами та турбогенератором. Роль останнього може виконувати практично будь-який двигун внутрішнього згоряння. Гібридні літаки поки що не стали широко розповсюдженими у зв’язку з великою вагою доступних на сьогодні акумуляторів.

 

Поки розробники експериментують з різними видами гібридних транспортних засобів, зателефонуйте у LeoDrive та замовте оренду перевіреного тисячами покупців та експертів Toyota RAV4 Hybrid у Львові.