+380739001199

Спортивні гібриди

Гібриди у спорті

Нові технології у автоіндустрію зазвичай приходять з автоспорту. У випадку з гібридами вийшло навпаки: спочатку транспортні засоби з комбінованою системою приводу стали популярними на вулицях міст, і лише після цього вони потрапили у професійний спорт. Насправді гібридні гоночні боліди будували давно, але загальноприйнятою у спорті така технологія стала лише нещодавно.

 

Гібриди у спорті -1

 

Для чого гібридний привод у спорті?

 

Щоб відповісти на це питання достатньо згадати особливості та основні переваги «цивільних» гібридних транспортних засобів, які можна вільно купити чи взяти в рент навіть у Львові:

 

  • Комбінована силова установка не має неефективних режимів. Кожний тип двигуна має оптимальні умови роботи. У гібриді кожен з них працює тоді, коли потрібно.
  • Вона забезпечує швидке прискорення. При старті та при інтенсивних прискореннях на повну працює електромотор у парі з бензиновим двигуном. Рух на високій швидкості забезпечується двигуном внутрішнього згоряння.
  • Витрата пального менша або така ж, як у автомобілів з двигуном внутрішнього згоряння. Енергія, отримана під час гальмування, використовується для наступного прискорення (рекуперація). Крім того, застосування електромотора при прискореннях дозволяє зменшити витрату бензину.

 

Фактично гібридна силова установка – це найкращий спосіб досягнути високих спортивних результатів. Гібридний спорткар швидко розганяється, ефективний на високих швидкостях, не потребує додаткового (порівняно зі звичайним авто) часу на дозаправку, не надто важкий.

 

Чому саме гібрид?

 

Високих динамічних характеристик можна досягнути, продовжуючи форсувати двигун внутрішнього згоряння та використовуючи у ньому більше складної електроніки. Але це, по-перше, дуже дорого, по-друге, - негативно впливає на надійність, а по-третє, - не може бути запроваджено швидко, адже потребує тривалої розробки та тестування. Крім того, прогрес у покращенні двигунів внутрішнього згоряння все менш помітний, а дається він все більшими зусиллями. Гібридна технологія у цілому надійна та технологічна, завдяки чому вважається оптимальним способом покращити динамічні характеристики авто.

 

Де саме використовується гібрид?

 

Гібриди у спорті -2

 

  • Formula-1

 

Показовою у даному значенні є «Королева автоспорту» – Formula-1. Для поціновувачів не секрет, що саме там гібридні боліди стали нормою та показують, наскільки ефективною може бути дана технологія. Команда Mercedes завдяки найкраще налагодженій та найнадійнішій електроніці показала, що вдало спроектований та побудований гібрид може стабільно забезпечувати перевагу над конкурентами.

 

Сьогодні гібридна установка, яка складається з 1,6-літрового бензинового двигуна з однією турбіною, електроприводу (мотора-генератора) та системи рекуперації енергії забезпечує динаміку та максимальну швидкість, яку раніше видавали лише багато літрові двигуни.

 

Не в останню чергу завдяки гібридному приводу «болід-малолітражка» (хоч і шестициліндрова) сьогодні може розганятись до 370 км/год.

 

  • WRC або World Rally Championship

 

Тема альтернативних транспортних засобів у повен зріст стоїть і перед іншими дисциплінами та чемпіонатами. Так керівництво WRC планує запустити «зелену тему» у ралійних гонках вже з сезону 2022 року. Так Жан Тодт, відомий колишній французький автогонщик, спортивний менеджер та конструктор, а також керівник Міжнародної Автомобільної Федерації (FIA), прямо заявив, що розчарований відсутністю прогресу у ралійних гонках у цьому напрямку. У зв’язку з цим командам «допоможуть» рухатись у правильному напрямку. Так що цілком ймовірно, що дуже скоро ралійні траси будуть штурмувати винятково гібридні TOYOTA YARIS WRC, FORD FIESTA WRC чи CITROËN C3 WRC.

 

Гібриди у спорті -3

 

Що запозичили гібридні дорожні суперкари зі спорту?

 

Спочатку гібридна схема була запроваджена з метою зменшити викиди парникових газів та підвищити економічність звичайних серійних автомобілів. Коли стало очевидно, що ця схема може зробити спортивні автомобілі ще швидшими – її використали і у спорті. Після того, як технологія була перевірена у екстремальних режимах та допрацьована, її почали застосовувати більшість виробників спорткарів.

 

Орендувати гібридне авто у Львові

 

По-справжньому відчуває блага цивілізації той, хто користується ними першим. Орендуючи Toyota RAV4 Hybrid у LeoDrive, ви отримуєте всі переваги сучасних технологій «за ті ж гроші». Пересування у Львові на машині з гібридною силовою установкою значно зручніше, ніж на звичайному авто.