+380739001199

Ресурс гібридного автомобіля

Ресурс гібридного автомобіля

Ресурс будь-якої системи чи механізму визначається строком служби його вузлів та деталей. Гібридний автомобіль має більше деталей, ніж звичайний, а отже він за визначенням не може бути надійнішим? Щоб зрозуміти, чи менший та наскільки менший ресурс гібрида у порівнянні з транспортним засобом класичної схеми, потрібно знайти його найуразливіші складові та визначити їх середній термін служби.

 

Імідж гібридів в Україні

 

Гібридні автомобілі, незважаючи на стрімко зростаючу популярність, досі лишаються на українському ринку чимось екзотичним. Потенційні покупці часто оминають їх, остерігаючись дорогого ремонту, необхідності заміни акумуляторної батареї чи відсутності кваліфікованих майстрів. Основа такого іміджу – чутки.

 

Ресурс гібридного автомобіля -1

 

В цілому, несправності гібридної силової установки (електричної її частини) трапляються по-справжньому рідко. Інша справа, що про такі випадки миттєво стає відомо всім, кого ця тема стосується і не стосується. Це як ситуація з аварійністю автомобілів Tesla на автопілоті – ДТП трапляються набагато рідше, але кожна з них супроводжується величезним розголосом та драматизмом.

 

Слабкі місця

 

  • Інвертор

 

Несправність інвертора – одна з типових проблем гібридних автомобілів, яка трапляється нечасто, але обговорюється дуже активно. Інвертор призначений для перетворення одного типу струму в інший (постійний/змінний). Заміна інвертора і справді може виявитись дорогою, але, за словами спеціалістів, значно зменшити ймовірність поломки може звичайна профілактика його систем живлення та охолодження. Установка неоригінального інвертора дозволяє істотно зекономити на ремонті.

 

Ресурс гібридного автомобіля -2

 

  • Акумуляторна батарея

 

Нерідко виробники заявляють, що батареї розраховані на весь термін служби автомобіля, хоча насправді жоден з них не готовий відповідати за це матеріально. Та ж Toyota на багатьох ринках гарантує справність батарей протягом восьми років або до 160 тис. км. пробігу. Очевидно, що для більшості власників цього цілком достатньо.

 

Відомі непоодинокі випадки вимушеної заміни акумуляторів на нових гібридних автомобілях. Майже завжди вони спричинені тривалим простоєм без підзарядки та критичним зменшенням ємності.

 

Відомо, що Toyota Prius з пробігом більше 300 тис. км, батарея яких ніколи не обслуговувалась у сервісі – далеко не виняток з правил. Крім того, у випадку виходу акумуляторів з ладу після закінчення гарантійного періоду набір нових елементів живлення обійдеться у суму близько $2000-3000, а заміна лише кількох елементів живлення – ще дешевше.

 

Статистична ймовірність необхідності дострокової заміни елементів живлення у гібрида значно нижча, ніж ймовірність виходу з ладу та вартісного ремонту сучасного дизельного авто.

 

Ресурс гібридного автомобіля -3

 

Чи може гібрид бути надійнішим за звичайне авто?

 

Про можливість чи неможливість гібридних авто бути надійнішими за звичайні можна сперечатись. Проте, відповідно до результатів численних досліджень, «найгібридніший зі всіх гібридів», японський Toyota Prius, визнаний одним з найнадійніших автомобілів світу. Про це говорять і німці з TUV, і американці з Consumer Reports, і самі японці. Модель широко використовується як таксі, корпоративний транспорт та автомобілі поліції. Причина високої надійності Пріусів може полягати не лише у загальній високій якості моделі, а й у тому, що електрична силова установка бере на себе основну роботу в найважчих та найменш оптимальних для бензинового двигуна режимах. Відповідно, двигун менше зношується, а загальний робочий ресурс автомобіля збільшується.

 

Інші приємні особливості гібрида, пов’язані з ремонтом та обслуговуванням

 

  • Гальмівні колодки та диски можна міняти рідше. Рекуперація гальмівної енергії передбачає створення електромотором-генератором зусилля, яке сповільнює та зупиняє автомобіль без використання основної гальмівної системи.
  • Моторна олива чистіша. Це можливо за рахунок того, що двигун внутрішнього згоряння майже не працює в екстремальних режимах.
  • Стабільний запуск у мороз. Ємність батарей гібрида вища, а отже їх завжди достатньо для запуску ДВЗ. Такі авто широко використовуються в Монголії та Якутії, відомих своїми лютими зимами.

Ресурс гібридного автомобіля -4

 

Очевидно, що у плані ресурсу гібридний автомобіль не поступається чи незначно поступається класичному. Численні ж переваги роблять його більш привабливим для покупця. Щоб оцінити всі переваги сучасного гібриду, замовте його оренду у Львові, звертайтесь в LeoDrive.