+380739001199

Історія гібридних автомобілів

Історія гібридних автомобілів

Всупереч поширеній думці про гібридні автомобілі, як щось абсолютно нове, насправді їх історія розтягнулася на ціле століття. Фактично до них відносять будь-які транспортні засоби, які використовують два чи кілька джерел живлення. Найбільш поширена на сьогодні силова установка – це поєднання бензинового двигуна внутрішнього згоряння з електромотором. Саме вона використовувалась розробниками транспортних засобів і на початку ери автомобілебудування.

 

Історія гібридних автомобілів -1

 

  • Початок

 

Перший офіційно визнаний (запатентований) гібридний автомобіль був побудований у 1899 році Фердинадом Порше – одним з найвидатніших інженерів свого часу. У моделі Lohner-Porsche Mixte бензиновий двигун генерував електроенергію, яка живила приводний електромотор. Авто виявилось вдалим та розійшлося серією у більш ніж 300 автомобілів. Попит на гібриди різко впав із запуском масового виробництва Генрі Фордом. Дешеві бензинові автомобілі Ford миттєво завоювали ринок та вибили звідти гібридні моделі конкурентів. Авто з комбінованою силовою системою так-сяк продавалися до 1910-х років, після чого зійшли з арени на п’ятдесят років.

 

  • Відродження

 

У 1960-х роках в США були розроблені закони, які заохочували широке використання електромобілів з метою зменшення забруднення навколишнього середовища. Проте низькі ціни на пальне не стимулювали розвитку альтернативних концепцій. І лише з початком нафтової кризи у 1973 році про них заговорили знову. Протягом наступних чверть століття деякі автовиробники інвестували значні кошти у розробку гібридних технологій. Незважаючи на це, всього кілька моделей авто, які були здатні конкурувати з традиційними бензиновими версіями, були випущені протягом цього часу.

 

Історія гібридних автомобілів -2

 

Лише у кінці 90-х були випущені кілька електричних моделей, які могли похвалитись більш-менш достойними технічними характеристиками. Насамперед, мова про Toyota RAV-4 EV та GM EV1. Обидва електромобілі не отримали широкого поширення та незабаром були зняті з виробництва. Все змінилося після представлення публіці Toyota Prius у 1997-му році як реальної альтернативи автомобілям з бензиновим двигуном.

 

  • Нова ера

 

У 1999 році на ринок вийшла Honda Insight: дводверний двомісний гібрид з обмеженою функціональністю. Вона не могла стати справжнім конкурентом Toyota Prius – повноцінному та практичному повнорозмірному автомобілю з гібридною силовою установкою. Фактично Пріус став відправною точкою сучасної історії гібридних транспортних засобів. У 2000-х роках його ім’я стало синонімом самого слова «гібрид» та продовжує асоціюватися з ним до сьогодні. Toyota Prius став найпопулярнішим та найбільш продаваним гібридним автомобілем у світі. Багато автовиробників у всьому світі взяли його за основу для розробки власних моделей транспортних засобів з комбінованою силовою установкою.

 

Історія гібридних автомобілів -3

 

Незабаром навздогін Toyota Prius конкуренти випустили свої версії гібридів: друге, допрацьоване покоління Honda Insight та Chevrolet Volt. І ось через якихось десять-п’ятнадцять років більшість великих автовиробників мають гібридні моделі, які дозволяють освоювати та розвивати технології, без яких у цих компаній не буде майбутнього.

 

  • Майбутнє

 

Майбутнє гібридних автомобілів нерозривно пов’язано з розвитком технологій у виробництві акумуляторів та їх зарядки, схем приводу, полегшенні конструкції кузова та двигунів-генераторів. З кожним роком ці досягнення будуть відображатись у одночасному покращенню динамічних характеристик та зниженні споживання пального. Теоретично, при умові достатніх досягнень у даних напрямках гібрид, вслід за двигунами внутрішнього згоряння, може втратити свою актуальність та залишитись проміжною, перехідною ланкою між архаїчними транспортними засобами, які використовують викопні джерела енергії, та «чистими» і надійними електромобілями.

 

Історія гібридних автомобілів -4

 

LeoDrive пропонує оренду кросоверів Toyota RAV4 Hybrid у Львові. Спробуйте та оцініть всі переваги сучасного гібридного автомобіля на власному досвіді. Звертайтеся до нас, щоб дізнатися умови та забронювати автомобіль на зручний для вас час.