+380739001199

Гібридні та інші «зелені» автомобілі

Гібридні та інші «зелені» автомобілі

«Зеленими» називають транспортні засоби, які не забруднюють чи чинять менше навантаження на атмосферу та навколишнє середовище в цілому. Сьогодні щоб стати «зеленим» автомобіль має використовувати одну з технологій, які забезпечують високу економічність та низький рівень викидів парникових газів. Варто розуміти, що не завжди дружнє до навколишнього середовища авто є економнішим чи чистішим за модель з дизельним чи бензиновим двигуном. Звичайні ДВЗ останнім часом також швидко еволюціонують, стають економнішими та чистішими. Це, швидше, загальна ідеологія у розробці, прагнення зменшити навантаження на екосистему планети зараз або у перспективі.

 

Гібридні та інші «зелені» автомобілі -1

 

Різновиди зелених авто. Їх переваги та недоліки

 

Рівень розвитку технологій дозволяє розробляти екологічні транспортні засоби, одні з яких знаходять широкий вжиток, інші – лишаються в історії у вигляді ідей, діючих прототипів чи перспективних технологій:

 

  • Електромобілі з постійною дистанційною підзарядкою від електромагнітного поля, генерованого обладнанням у дорожньому полотні, виглядають привабливо, але вимагають доопрацювання технології та неймовірних інвестицій в інфраструктуру.
  • Концепція джерел живлення з іонообмінними мембранами та змінним електролітом (заміна відбувається протягом кількох хвилин на АЗС) обіцяє вирішити основний недолік всіх електрокарів: обмежену автономність та довгий час перезарядки. Проте, вже близько десяти років справа не просувається далі гучних заяв розробників та постійних обіцянок.

 

На сьогодні існує лише три концепції «зелених» транспортних засобів, які мають високі шанси на широке розповсюдження у найближчому майбутньому. Це водневі автомобілі, електромобілі та гібридні транспортні засоби.

 

Гібридні та інші «зелені» автомобілі -2

 

  • Водневі автомобілі

 

Існує два різновиди водневих автомобілів: з паливними комірками (fuel cells) та зі звичайним двигуном внутрішнього згоряння. У перших водень зберігається у паливних комірках, а електроенергія виробляється у результаті хімічної реакції та використовується для живлення приводних електромоторів. У других водень стисненим зберігається у баку. Він спалюється у двигуні внутрішнього згоряння, який рухає автомобіль.

 

Переваги:

Водень можна видобувати «чистим» способом з використанням відновлювальних джерел енергії, його запаси невичерпні. Побічний продукт роботи таких авто – чиста вода.

 

Недоліки:

Водень надзвичайно летючий та вибухонебезпечний. Його виробництво поки що надто енергозатратне та дороге. Технології зберігання водню під високим тиском недостатньо розвинені, вони не забезпечують достатнього рівня безпеки.

 

Гібридні та інші «зелені» автомобілі -3

 

  • Електромобілі

 

На даний момент саме електромобілі вважаються найперспективнішою гілкою розвитку автотранспорту. Конструкція їх приводу проста та надійна. Такі машини працюють тихо, мають хорошу динаміку. Чи не єдине важливе питання, яке стоїть перед сучасними розробниками – знайти спосіб ефективно зберігати великий обсяг електроенергії та швидко перезаряджати елементи живлення. Можливість виробляти електроенергію з різних джерел робить електромобіль одним з найкращих в плані адаптивності до змін.

 

Переваги:

Простота, надійність, великий крутний момент з малих оборотів, тихі у роботі, відсутність шкідливих викидів.

 

Недоліки:

Сучасні акумулятори ще дорогі та не забезпечують необхідної автономності, тобто, можливості долати великі дистанції на одному заряді. Виробництво та утилізація акумуляторних батарей пов’язані з великими об’ємами шкідливих викидів.

 

Гібридні та інші «зелені» автомобілі -4

 

  • Гібридні автомобілі

 

Такі транспортні засоби використовують два чи більше джерел живлення або типів приводу, завдяки чому можуть мінімізувати недоліки кожного з них та використовувати переваги. Найбільш поширений тип – поєднання бензинового двигуна та електромотора. На сьогодні гібридні автомобілі є найпоширенішим варіантом «зелених» транспортних засобів, а їх популярність продовжує швидко зростати.

 

Переваги:

Гібриди доступніші ніж електромобілі завдяки невеликим акумуляторам. При цьому вони здатні долати великі відстані без значних втрат часу на перезарядку чи заправку. Авто з комбінованою системою живлення/приводу динамічніші та економніші за аналоги з двигуном внутрішнього згоряння.

 

Недоліки:

Гібриди все ще продукують шкідливі викиди, вартість заправки з розрахунку на кожен кілометр пробігу вища, ніж у електромобіля.

 

LeoDrive пропонує оренду гібридних кросоверів Toyota RAV4 у Львові. Зверніться до нас та замовте авто на зручний для вас час.